OPZ Geel

Omschrijving project

Duofietsen: fantastisch medicijn voor lichaam en geest
 

Als openbaar psychiatrisch zorg- en kenniscentrum bieden we al decennialang eerstelijnszorg aan jongeren, volwassenen en ouderen. In ons gespecialiseerd zorgaanbod is veel plaats voor een zinvolle dagbesteding die aansluit bij de omgeving, zodat mensen zich goed voelen.

Gezond bewegen en sporten is een must voor onze mensen, maar in coronatijden verkleinde hun beweegdomein en viel sociaal contact soms helemaal weg. Daar willen we tegen ingaan met een fantastisch medicijn voor lichaam en geest: duofietsen.

Heel wat opgenomen personen in ons zorgcentrum hebben altijd graag gefietst, maar ze kunnen dat niet meer alleen. Hun spierkracht is verminderd, ze ervaren evenwichtsproblemen, hebben angst om te vallen, ondervinden invloed van medicatie, verliezen oriëntatiemogelijkheden, enzovoort. Zelf blijven fietsen activeert hen en heeft positieve effecten op lichaam en geest. Ook minder mobiele personen kunnen met behulp van een elektrisch aangedreven duofiets onder begeleiding zelf fietsen. Dat bevordert hun eigenwaarde. 

Een gewone tandemfiets biedt onvoldoende veiligheid en comfort. We gaan daarom voor twee duofietsen met elektrische trapondersteuning en draaibare stoelarmleuningen en zwenkbare voetplaat voor de bijrijder. Zo’n duofiets zet mensen naast elkaar, goed voor het sociaal contact. De duofietsen zullen ook worden ingeschakeld voor onze Sportclub Klimop Pas-sage, bewoners van Psychiatrisch Verzorgingstehuis Salto en de G-sportdag van de stad Geel. We kijken uit naar je financiële injectie voor dit fantastische medicijn.

 

Steun dit project

Bijdrage

Jouw informatie