Spinnaker vzw, Antwerpen

Omschrijving project

Razend enthousiast over driewieler met lage besturing

Bij Spinnaker vzw hebben we al 20 jaar een fietsproject. Spinnaker is een Antwerpse sportclub die sport- en bewegingsactiviteiten aan kinderen, jongeren en volwassenen met een (zware) fysieke beperking aanbiedt. In ons sportaanbod zit boccia, powerchairhockey, zwemmen, dansen en rolstoelhandbal. We hebben niet alleen een competitief maar ook een recreatief aanbod.

Ook werken wij zeer nauw samen met twee scholen voor buitengewoon onderwijs, Bubao 't Sas en BuSO De Tjalk, én met zorgcentrum Heder. Precies in die samenwerking past ons fietsproject: op verschillende momenten in de week komt onze club met zijn trainers en therapeuten in de twee scholen om samen met diverse klassen te gaan fietsen. Na de schooluren (in de vooravond) gaan we langs Heder om daar met de kinderen en jongeren die op internaat verblijven te kunnen fietsen. Zo fietsen we elke dag met enkele groepen of klassen.

Natuurlijk hebben we een uitgebreid fietsenarsenaal: driewielfietsen, driewieltandems, duomeerijfietsen, petrafietsen (of racerunners), handbikes, enzovoort. Het probleem met de driewielfietsen is dat het stuur ver van de fietser staat. Door spasticiteit en verkortingen kan niet iedereen zijn armen voldoende strekken. En gewoon een driewieler opstappen is ook moeilijk, vaak omdat het te hoog is, zeker voor kinderen met veel spasticiteit in de benen.

Op de demodagen van een leverancier maakten we kennis met een ander soort driewielfiets. De besturing zit veel lager, namelijk links en rechts naast de heupen. Instappen is ook uiterst makkelijk door de lage zit en de fiets is erg stabiel. Ook zit je niet op een gewoon zadel, wel op een soort stoel. Lekker comfortabel! We merkten dat veel meer kinderen en jongeren met deze fiets overweg kunnen, zelfs leerlingen waarvan wij niet dachten dat ze zichzelf zouden kunnen verplaatsen. Wij zijn dan ook razend enthousiast over deze fiets, die we een week bij ons hebben kunnen testen.

We zijn ervan overtuigd dat onze club nog meer kinderen en jongeren aan het bewegen en fietsen kan krijgen met deze nieuwe driewielfiets. Een dure aankoop, maar zijn prijs meer dan waard. Zowel de twee scholen als het zorgcentrum steunen dit project. Daardoor hebben we al een heel peloton achter ons om deze aankoop te doen lukken. Maak jij ons peloton nóg sterker? Je steun is altijd welkom.

 

Steun dit project

Bijdrage

Jouw informatie