Dove of slechthorende sporters

De groep van dove en slechthorende sporters is heel divers, gaande van licht slechthorend tot volledig doof. Doven en slechthorenden hebben vaak geen fysieke beperkingen die hen beletten aan bepaalde sporttakken deel te nemen.

Een sportomgeving heeft weinig aanpassingen nodig wanneer dove of slechthorende sporters in een horende ploeg spelen. Heel wat dove of slechthorende sporters zijn daarom ook aangesloten bij een horende vereniging. Maar er bestaan ook dove sporters die in een exclusief doof clubverband sporten.

Het beste voorbeeld van exclusieve sportbeoefening door dove sporters is de Deaflympics. Deze 'dovenspelen' behoren tot de Olympische familie en geeft de dovengemeenschap de opportuniteit om binnen hun eigen sportcontext en dovencultuur te sporten. 

Parantee-Psylos

Parantee-Psylos creëert kansen zodat alle personen met een beperking volgens hun eigen behoeften, mogelijkheden en ambities, op een gezonde en kwaliteitsvolle manier aan sport en beweging kunnen doen. Dus ook de dove of slechthorende sporters.

Dovensport Vlaanderen

Dovensport Vlaanderen is de organisatie die exclusieve sportbeoefening voor dove of slechthorende sporters aanbied. Het hoogtepunt voor de werking van de organisatie is de deelname aan de Deaflympics. 

S-sport // Recreas

Onder het motto 'Iedereen beweegt mee. Altijd' organiseert deze multisportfederatie een gevarieerd, toegankelijk en uitnodigend sportaanbod waarbij ze zich in de eerste plaats richten naar actieve 50 plussers en personen met een handicap.