G-sportlandschap

G-sport Vlaanderen vzw is niet de enige organisatie die instaat voor het Vlaamse G-sportbeleid. Op Vlaams niveau werken tal van partners samen met G-sport Vlaanderen om meer personen met een handicap aan het sporten of bewegen te krijgen. In eerste instantie kan je bij G-sport Vlaanderen vzw, Parantee-Psylos en Sport Vlaanderen terecht. Hier vind je alvast wie jou waar mee verder kan helpen.

Trilaterale samenwerking

Parantee-Psylos

Parantee-Psylos is de Vlaamse unisportfederatie G-sport en organiseert het sportaanbod voor personen met een beperking in Vlaanderen. Ze creëert kansen zodat alle personen met een beperking volgens hun eigen behoeften, mogelijkheden en ambities, op een gezonde en kwaliteitsvolle manier aan sport en beweging kunnen doen

Elke sporter met een beperking moet zijn sport of bewegingsvorm kunnen uitoefenen in een omgeving waarin hij zich goed voelt en waarbij in de eerste plaats wordt uitgegaan van zijn mogelijkheden. Parantee-Psylos focust op de mogelijkheden en staat erop dat elke G-sporter de mogelijkheid heeft om kwaliteitsvol te sporten.  

Naar de website van Parantee-Psylos

Parantee-Psylos

Sport Vlaanderen

Sport Vlaanderen is de sportadministratie van de Vlaamse overheid. De missie van Sport Vlaanderen is om zo veel mogelijk mensen blijvend aan het sporten krijgen.  Ook personen met een handicap. Vanaf 2018 zal Sport Vlaanderen ook de provinciale G-sporttaken integreren in zijn werking. Bij Sport Vlaanderen kan je onder andere terecht voor:

  1. Financiële ondersteuning van G-sportevenementen en G-sportclubs
  2. Ondersteuning en advies van de regionale G-sportconsulent om de G-sporter het G-sportaanbod te doen ontdekken, G-sportprojecten op te starten, enz.
  3. G-sportmateriaal uit te lenen
  4. Opleidingen voor G-sporttrainers

Naar de website van Sport Vlaanderen

Sport Vlaanderen - sporters beleven meer

S-sport // Recreas

Onder het motto 'Iedereen beweegt mee. Altijd' organiseert deze multisportfederatie een gevarieerd, toegankelijk en uitnodigend sportaanbod waarbij ze zich in de eerste plaats richten naar actieve 50 plussers en personen met een handicap. 

Dovensport Vlaanderen

Dovensport Vlaanderen is de organisatie die exclusieve sportbeoefening voor dove of slechthorende sporters aanbied. Het hoogtepunt voor de werking van de organisatie is de deelname aan de Deaflympics. 

To Walk Again 

Laagdrempelige en aangepaste sport- en bewegingsactiviteiten aanbieden aan kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke beperking en hun entourage. Dat is de missie van To Walk Again vzw.

Special Olympics België

Het leven van mensen met een verstandelijke beperking verbeteren dankzij sport, dat is de missie van Special Olympics Belgium. Als deel van de Olympische finale zijn zij het schoolvoorbeeld van 'Deelnemen is belangrijker dan winnen".

Vlaamse Gemeenschaps-commissie (VGC)

Vele activiteiten van de VGC-sportdienst zijn open voor personen met een beperking. Daarnaast zijn er ook lessen en sportclubs exclusief voor personen met een beperking.

MOEV

MOEV is de overkoepelende en coördinerende instantie voor de schoolsport in Vlaanderen. Ook de schoolgaande jeugd met een beperking wordt voorzien van een uitgebreid gamma aan sportactiviteiten voor, na en tijdens de lesuren. 
 

Sportwerk Vlaanderen

Sportwerk heeft als doelstelling de professionele tewerkstelling van de sportsector in Vlaanderen en Brussel te ondersteunen en te bevorderen. Zoek je dus een professionele lesgever voor jouw club of één van jouw activiteiten? Dan kan je bij hen terecht.

Belgian Paralympic Committee

Het Belgian Paralympic Committee wil de Paralympische atleten de mogelijkheid bieden om uit te blinken en via hun sportprestaties een bron van inspiratie te zijn voor de Belgische maatschappij.