Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Deze sport is écht 'tous ensemble'

Nieuws Interview Topsport 9 augustus 2023

Wie het WK in Glasgow volgt, merkte het al: ook G-sport krijgt opvallend veel aandacht bij het baanwielrennen. Tussen de wedstrijden van reguliere atleten worden telkens G-sportdisciplines gereden én becommentarieerd op tv, voor het eerst ooit.

Wie Filippo Ganna en Lotte Kopecky zondag op de wielerbaan WK-winst wilde zien halen, kreeg daartussen twee slechtziende atleten te zien die op een tandem gestuurd door een goedziende piloot om goud streden. En op het moment dat Nicky Degrendele zich volgens het tijdschema naar de finale van de discipline keirin moest sprinten, stonden onze landgenoten Jarno Thierens en Louis Clincke nog op de wielerbaan in Glasgow. De eerste doet het zonder rechterbeen, de laatste doet het met een heupprothese en een klapvoet.

Magie in café De Cruyck

“Mijn ogen zijn opengegaan”, zegt Renaat Schotte. De wielerjournalist verzorgt het commentaar tijdens het WK baanwielrennen voor de VRT, en becommentarieerde zo voor het eerst in zijn carrière ook het G-wielrennen. “Dit is gewoon topsport. En dat merkte het publiek ook. Het dak ging er tijdens bepaalde G-nummers meer af dan bij de reguliere disciplines. Zeker de tandemsprint was een openbaring: wat een spektakel.”

Schotte vertelt hoe Sporza er resoluut voor koos om de G-disciplines in het baanwielrennen uit te zenden, terwijl andere tv-zenders in andere landen ervoor kozen om tijdens die nummers over te schakelen naar herhalingen van de reguliere baanwielrenners. “Ik moet toegeven dat ik bij aanvang sceptisch was. Je kan er toch niet zomaar disciplines bijnemen met renners waar je nog nooit van gehoord hebt?” Ervaren rot Schotte was naar eigen zeggen dan ook dankbaar dat hij hulp kreeg van Jeroen Bauters als co-commentator, die coördinator communicatie is bij G-sport Vlaanderen. “Dankzij Jeroen is er een nieuwe wereld voor me opengegaan. En ik denk voor vele kijkers met mij.”

Dat merkte ex-handbiker Mark Van Extergem (59) eigenhandig, toen hij afgelopen week in wielercafé De Cruyck in Vliersel een koffie ging drinken met wielervrienden. “De koers staat er altijd op”, zegt Mark, “dus uiteraard ook als het WK baanwielrennen uitgezonden wordt. Normaal zouden mijn vrienden naar G-wielrennen kijken, maar nu werden ze verplicht. En toen gebeurde er iets magisch.” Mark vertelt hoe de G-disciplines waaraan Belgen deelnamen met meer aandacht gevolgd werden in café De Cruyck dan de reguliere nummers zonder Belgen, en dat de namen van de Belgische G-wielrenners over de tongen gingen aan de toog van het wielercafé. “Dezelfde piste, hetzelfde moment, dezelfde wachtkamer, dezelfde flash-interviews. En wat bleek: iedereen vond dat maar normaal. Tja, dit is een droom voor elke sport. Het belang hiervan is niet te overschatten. Bij de wielerliefhebbers leeft dankzij dit WK dat G-wielrennen ook topsport is.” G-sport Vlaanderen-coördinator en gelegenheidscommentator Jeroen Bauters vertelt hoe met dit WK de drempel om af te stemmen op G-sport wegviel. “Kijkers konden de G-sport meteen vanuit de prestatie bekijken, in plaats vanuit de beperking. En zagen zo dat het even spannend en indrukwekkend is als reguliere topsport.”

Geen evidentie

Toont het wielrennen, nadat het eerder al voluit de kaart van de vrouwensport trok, opnieuw dé weg naar meer inclusie in de sport? “Wat de koers nu doet, moet elke sport op zijn minst proberen”, zegt Bauters. Dit zou het uitgangspunt moeten zijn: een geïntegreerd WK, tenzij het praktisch niet haalbaar is de disciplines samen te organiseren.” Een evidentie is het op logistiek vlak in ieder geval niet. De podiumceremonies die standaard op het middenplein van de wielerbaan gehouden worden, moesten door plaatsgebrek uitwijken naar een aparte hal. Ook voor het materiaal moest nu een aparte hal voorzien worden.

“En bij het wegwielrennen komt er nog zoveel meer bij kijken”, zegt Steven Van Beylen, directeur bij G-sport Vlaanderen. “Daar zit je bij de verschillende G-disciplines met verschillende afstanden, en moet je rekening houden met een maximale hellingsgraad en lengte van een klim, voor bijvoorbeeld de handbikes.” In tegenstelling tot het baanwielrennen, vindt het wegwielrennen van de G-atleten in Glasgow dan ook op een andere plek plaats dan dat van de reguliere renners.

Van Beylen bevestigt de missie om de G-sport zo veel mogelijk te integreren met de reguliere sport, maar wijst ook op de voordelen van exclusieve evenementen. “Moest het al logistiek haalbaar zijn de Paralympische Spelen samen te organiseren met de Olympische Spelen, dan zouden onze prestaties ondergesneeuwd geraken. Wanneer de olympiërs naar huis zijn en de Paralympische Spelen starten, gaat alle aandacht naar ons.” De keerzijde van die medaille is dat met het vertrek van de wereldsterren ook veel aandacht van pers en publiek vertrekt. Al zal de aandacht voor het paralympische baanwielrennen nu wel toegenomen zijn.

Bron: Het nieuwsblad

Sport

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven