Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Trefmoment G-sport: "Blijft een enorme meerwaarde"

Op 25 juni mochten we opnieuw de reguliere federaties welkom heten voor een trefmoment rond G-sport. We gaven de aanwezige federaties onder meer inspiratie voor hun beleidsplan vanuit de eerste resultaten van de G-sportparticipatiestudie. Sport Vlaanderen lichtte toe hoe zij G-sport binnen de federatiewerking ondersteunen en om af te sluiten gaven we iedereen enkele ondersteuningstools mee. Het volgende trefmoment vindt plaats tijdens REVActive op donderdag 24 april.

De afwezige federaties hadden ongelijk, want de federaties kregen meteen een exclusieve preview van de eerste resultaten van de participatiestudie. Hiermee kunnen jullie eventueel nog gerichte acties opnemen in hun beleidsplan voor 2025 - 2028. De definitieve resultaten worden op 9 december aan het grote publiek voorgesteld. Hou onze kanalen in de gaten voor meer info!

Vervolgens gaf Mathieu Verbrugghe, consulent sporten zonder drempels bij Sport Vlaanderen, de federaties een inkijk op hun werking rond G-sport. Mathieu deelde vanuit Sport Vlaanderen heel wat interessante info waar jullie een link kunnen zien met acties in hun eigen beleidsplan. Wist je dat...

  • ..G-sporters een reductie van 50% krijgen in Sport Vlaanderen centra? Interessant voor wie een G-sport event wil organiseren.
  • ...je de toegekende en uitbetaalde subsidies voor G-sportclubs kan raadplegen via het subsidieregister? Interessante info voor je acties op vlak van clubondersteuning.

Ten slotte stelden we zelf enkele ondersteuningstools voor die kunnen bijdragen aan het G-sportbeleid van de partnerfederaties. Enkele tools die we lieten ontwikkelen zijn onder meer de (ver)nieuw(d)e handleiding 'G-sport in je sportclub', een poster rond grensoverschrijdend gedrag bij sporters met een verstandelijke beperking of cerebrale parese, de vernieuwde brochure 'Omgaan met G-sporters' en een factsheet rond sportrolstoelen.

Toolkit voor sportfederaties
Toolkit voor sportfederaties

Een trefmoment G-sport blijft een meerwaarde voor de federaties om elkaar te inspireren, dit vertelt ook Jeroen Van Dyck van Voetbal Vlaanderen. “Bedankt voor de organisatie van een leerrijk en warm trefmoment G-sport. Het blijft superbelangrijk en een enorme meerwaarde om elkaar te ontmoeten en goede ideeën uit te wisselen. Ik vond het zeker de moeite om naar Kessel-Lo te komen vandaag.”

Het nieuwe beleidsplan is een kans om G-sportacties en doelstellingen op te nemen voor de komende 4 jaar. Het blijft een belangrijke taak van de G-verantwoordelijke om te sensibiliseren rond G-sport. Het is daarom essentieel dat je iedereen mee op de kar krijgt. Inspireer en enthousiasmeer jullie collega's, bestuur, docenten en trainers.

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven