03 mei 2019

‘Pidpa G-wegcriterium’

G-sport Vlaanderen vzw, Parantee-Psylos, Sport Vlaanderen en Pidpa slaan ook dit jaar de handen in elkaar voor een uniek G-wegcriterium. Ook sporters met een handicap verdienen alle kansen om te sporten. Het criterium bestaat dit jaar uit acht wedstrijden over heel de provincie Antwerpen waarbij recreatieve G-wielrenners de kans krijgen om hun sportieve grenzen te verleggen.  De wielerwedstrijd in Arendonk op 5 mei vormt het startschot van het ‘Pidpa G-wegcriterium’. Op 15 september eindigt het criterium in Mol. Per wedstrijd nemen er gemiddeld zo’n veertig G-wielrenners deel.

Alle betrokken partijen hebben met het G-wegcriterium de ambitie om personen met een handicap alle kansen te geven om hen te laten sporten en hen de stap te laten zetten naar een sportclub. De G-wedstrijden worden mee geïntegreerd in het dagprogramma van andere wielerwedstrijden zodat de toeschouwers naast de andere wedstrijden ook kunnen supporteren voor de G-wielrenners. Een sterk staaltje van sensibilisering.

De deelnemers aan het ‘Pidpa G-wegcriterium’ strijden tijdens acht wedstrijden voor de overwinning. De leider in het klassement bij de heren en bij de dames rijden rond in een speciaal door Pidpa ontworpen en herkenbare leiderstrui. Volgende wedstrijden maken deel uit van het ‘Pidpa G-wegcriterium’:

Arendonk: 5 mei 2019
Kontich: 7 juli 2019
Kasterlee: 13 juli 2019
Geel: 19 juli 2019
Balen: 26 juli 2019
Herentals: 1 augustus 2019
Putte: 4 augustus 2019
Mol: 15 september 2019

Pidpa, het waterbedrijf van de provincie Antwerpen, is trotse titelpartner van het G-wegcriterium. Mieke Van den Brande, voorzitter van Pidpa, licht toe: “Al jaren draagt Pidpa G-sporters een warm hart toe. Door het ondersteunen van het initiatief van ‘Supporters voor G-sporters’ en sinds 2017 ook met een heus Pidpa-wegcriterium.” Pidpa wil zich niet alleen beperken tot G-wielerwedstrijden. Sinds 2018 kunnen ook andere G-sportdisciplines rekenen op de nodige ondersteuning van Pidpa. “Steden en gemeenten binnen ons verzorgingsgebied kunnen voor G-sportevents die zij ondersteunen ook beroep doen op Pidpa”, vervolgt Mieke Van den Brande. “En met succes: ondertussen ondersteunt Pidpa al 18 G-sportevents in 12 verschillende sportdisciplines. Zo krijgt de slagzin van Pidpa ‘Water in beweging’ nog meer slagkracht: we zetten ook mensen in beweging!”

Liesbet De Vocht, één van de drijvende krachten achter de wielerwedstrijd van nu zondag in Arendonk, is trots dat ze het startschot mag geven van het ‘Pidpa G-wegcriterium’: “Net zoals de vorige jaren hopen we dat de G-wedstrijd in Arendonk weer een succes mag zijn. Ik ben nog steeds onder de indruk van de wilskracht, het enthousiasme en het plezier waarmee de G-renners hun wedstrijden rijden. We staan alvast klaar om de G-renners te verwelkomen tijdens hun eerste wedstrijd van het criterium.”

Naast het ‘Pidpa G-wegcriterium’ zijn er ook tal van andere wielerwedstrijden voor sporters met een handicap. Zo zorgt onder meer de unisportfederatie Parantee-Psylos voor officiële G-wedstrijden in heel Vlaanderen in samenwerking met wielerfederatie Cycling Vlaanderen. Zij organiseren een competitief regelmatigheidscriterium van tien wedstrijden met inbegrip van een BK tijdrijden en een BK op de weg voor licentiehouders.

Deel dit artikel: