29 januari 2020

TETRA project 'Assist3D'

G-sport Vlaanderen vzw participeert aan het TETRA-project ‘Assist3D’ van Mobilab (Thomas More). Dit project focust op het 3D-printen van hulpmiddelen op maat. Er werd een case ingediend voor de realisatie van een bocciaballenhouder.
 

Heel wat bocciaspelers houden momenteel de bocciaballen bij zich in hun rolstoel. Dit is echter niet zo comfortabel en de bocciaballen kunnen makkelijk op de grond vallen tijdens het spel. Een op maat gemaakte bocciaballenhouder, die bevestigd kan worden aan de rolstoel, zou aan deze moeilijkheden kunnen tegemoetkomen. Het Mobilab-team ging aan de slag met deze informatie.

Realisatie

Er werden verschillende modellen en mogelijkheden uitgetest. Na feedback van de gebruiker en de nodige aanpassingen werd er een finaal 3D-model geprint. De bocciaballenhouder bestaat uit 2 niveaus, biedt plaats voor 6 bocciaballen en beschikt over een rolstoelbevestiging.

Nieuwe cases

Momenteel gaat het onderzoeksteam aan de slag met 2 andere cases die door G-sport Vlaanderen aangereikt werden: een T-stick (hockey) voor sporters met een manuele rolstoel en een aanpassing van de handgreep van een racket (tennis en tafeltennis). Een mooi voorbeeld van samenwerking om concrete oplossingen te vinden om drempels voor G-sporters  weg te nemen.

Deel dit artikel: