Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Vrijwilliger in de kijker: Hedwige Van Steen

Wie ooit al eens een affiche, flyer, brochure of visual van G-sport Vlaanderen zag, dan was de kans groot dat vrijwilliger Hedwige deze ontwierp. Hedwige is actief als speelster powerchair hockey en tevens ook vrijwilliger bij G-sport Vlaanderen. In het kader van de Week van de vrijwilliger stelden we haar enkele vragen over wat precies haar rol is, waarom ze vrijwilliger is bij G-sport Vlaanderen en welk advies ze potentiële vrijwilligers zou geven.

Wie ben je, in welke sport ben je actief en bij welke club ben je aangesloten?

Ik ben Hedwige Van Steen, fervent powerchair hockey speelster bij Gidos. Ik leerde deze tactische teamsport 12 jaar geleden kennen in Dominiek Savio en ben sindsdien gepassioneerd door deze sport, die beheerd wordt door G-sport Vlaanderen.

Het leukste aan vrijwilliger zijn is dat ik een verschil kan maken voor een organisatie die bewegen en sporten mogelijk maakt voor personen met gelijk welke uitdaging in hun leven. - Hedwige Van Steen

Welke rol of rollen heb je als vrijwilliger binnen G-sport Vlaanderen en wat zijn jouw taken?

Ik maak voornamelijk promomateriaal, zoals flyers en brochures, voor G-sport Vlaanderen. Verder zit ik in het competitiemanagement van powerchair hockey en werk ik mee aan Powerchair Sports Belgium, een initiatief waaraan G-sport Vlaanderen meehelpt.

Wat vind je het leukste aan vrijwilliger zijn binnen G-sport Vlaanderen?

Dat ik een verschil kan maken voor een organisatie die bewegen en sporten mogelijk maakt voor personen met gelijk welke uitdaging in hun leven. Ik kan een stukje van hun werk verlichten, waardoor zij meer tijd hebben voor de dagelijkse werking.

Waar haal je het meeste voldoening/energie uit?

Binnen mijn hoofdtaak, het maken van promomateriaal, geeft het mij veel voldoening dat ik mij nuttig maak terwijl ik doe wat ik graag doe: creatief bezig zijn. En dit ook nog eens tijdens mijn eigen uren, van thuis uit. Ik werk namelijk volgens opdrachten en niet op vaste momenten. Ik draag een steentje bij aan de maatschappij op mijn eigen tempo.

Wat zou je (potentiële) vrijwilligers willen meegeven die nog zouden twijfelen om binnen onze organisatie een vrijwilligersrol op te nemen?

Gewoon doen! G-sport Vlaanderen zet zich in voor personen met zo’n breed scala aan uitdagingen in hun leven, dat er zeker iets is dat jij kunt doen. Kijk niet naar wat je niet kunt, kijk wat er wél kan. Hoeveel werk jij aankan, wanneer en hoe vaak. Alle beetjes helpen en het geeft voldoening voor jezelf en de personen die je (on)rechtstreeks helpt.

Hoe belangrijk zijn vrijwilligers volgens jou binnen een organisatie, club…?

Ze zijn onmisbaar. Er zijn overal te weinig middelen om veel mensen betaald aan het werk te zetten. Zonder vrijwilligers zouden de meeste organisaties en clubs in elkaar vallen. Bovendien kunnen vrijwilligers op een laagdrempelige manier bijdragen aan de maatschappij op een manier die voor hen voldoening geeft.

Word vrijwilliger bij G-sport Vlaanderen

Wil je zelf vrijwilliger worden bij G-sport Vlaanderen? Neem dan contact op met collega Lore. Dan wordt er samen gekeken welke rol jij als vrijwilliger kan opnemen binnen de organisatie.

Lore Schaut

Begeleiding sportclubs, jeugdsportproject en API (1 VTE)

T.: 09 243 11 72 lore.schaut@gsportvlaanderen.be

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven