Ga naar hoofdinhoud

Safe Para Sport Allies

Projectbeeld: Safe Para-Sport Allies
Twee judoka's groeten elkaar

Inhoud Safe Para Sport Allies

Samen met jullie willen wij elke dag werk maken van een positieve en veilige omgeving voor onze sporters. Onderzoek toonde namelijk aan dat sporters met een beperking meer risico lopen op grensoverschrijdend gedrag dan sporters zonder een beperking. Dit moet en kan anders! Daarom dienden G-sport Vlaanderen, de Thomas More Hogeschool en een Nederlandse partner LFB, de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking, samen een project in bij Erasmus+. Het project loopt van januari 2023 tot en met juni 2024.

Er wordt voortgebouwd op de kennis en ervaring van het bestaande Safe Sport Allies project waarbij Thomas More Hogeschool de trekker is. Het nieuwe Safe Para Sport Allies (SPSA) project wil de vertaalslag maken naar de context van sporters met een verstandelijke beperking en/of cerebrale parese (CP). We richten ons in de eerste plaats op de trainers, ze spelen namelijk een cruciale rol in de preventie van grensoverschrijdend gedrag. Via een vorming op maat zullen we hen ondersteunen om signalen van grensoverschrijdend gedrag te herkennen en gepast te reageren. Samenvattend staan volgende doelstellingen voorop;

  1. Trainers van G-sporters interviewen omtrent hun noden om een veilig klimaat te creëren ​
  2. Kennis vergroten over grensoverschrijdend gedrag in G-sport
  3. Trainers van G-sporters ondersteunen bij het herkennen van signalen van grensoverschrijdend gedrag
  4. Stimuleren van positief coach-omstandergedrag

Aan de slag met de materialen en tools

Factsheet SPSA en poster club-API
  • Download gratis onze handige factsheet met tips voor trainers van G-sporters. De factsheet is ook beschikbaar in A3-formaat voor extra zichtbaarheid.
  • Hang deze op in je trainerslokaal of G-sportclub, op die manier laat je zien dat je een veilig sportklimaat belangrijk vindt. Je stimuleert hiermee andere trainers om in te grijpen bij grensoverschrijdend gedrag
  • Het is belangrijk om duidelijk te communiceren wie de vertrouwenspersoon of club-API is binnen jouw G-sportclub. Zo weten G-sporters, ouders, trainers, en anderen bij wie ze terecht kunnen. Deze poster kan daarbij als hulpmiddel dienen.
Workshop SPSA voor omstanders

Wat is grensoverschrijdend gedrag en hoe herken je het? Hoe reageer ik best op situaties die niet oké zijn? Wat is mijn rol als trainer en bij wie kan ik terecht?

  • De workshop heeft als doel om trainers te ondersteunen in het (h)erkennen van grensoverschrijdend gedrag en het leren om hierop gepast te reageren. We gaan in interactie met elkaar en reiken handvaten aan die je kan toepassen in de praktijk. Nadien ontvang je ook een deelnemersattest.
  • De workshop duurt 2,5 uur en gaat door in een stille/rustige ruimte. Deze sessie is ontworpen voor een groep van ongeveer 10 trainers en is aangepast aan de context van sporters met een verstandelijke beperking en/of cerebrale parese. De kostprijs is 200 euro.
  • Wil je een workshop SPSA aanvragen voor je G-sportclub, als federatie of organisatie? Dit kan via info@sportieq.be. Indien je met een andere doelgroep sporters werkt (bv. sporters met een visuele beperking) of een andere tijdsindeling wenst (bv. 2u i.p.v. 2,5u), aarzel niet om contact op te nemen.
  • Wil je deelnemen aan een workshop SPSA? Houd de geplande opleidingen van G-sport Vlaanderen (met toekomstige workshops SPSA) in de gaten alsook de kalender van Sportieq (voor alle vormingen omtrent een veilig sportklimaat).
Handboek SPSA
  • Ga zelf aan de slag met het gratis te downloaden handboek SPSA.
  • Het handboek is een leidraad om zelf een workshop te geven (bv. als club-API) of om kennis/inspiratie op te halen.

Andere nuttige links en websites

The Safe Para-Sport Allies project has received funding from the European UnionErasmus+ 2021-2027 Programme, Small-Cooperation Partnerships under grant agreement n° 101090800.

Safe Para Sport Allies


Judith Debaere

Projectmedewerker Gfietst.be en SPSA (0,4 VTE)

judith.debaere@gsportvlaanderen.be