Watersportclub Schulensmeer, Lummen

“Op een sup met opblaasbare windsurfzeiltjes kunnen G-zeilers zelfstandig het water op”

Aan de G-waterfundag van onze club namen vorig jaar bijna 250 G-sporters deel. Voor dat evenement hadden we bij een externe organisatie sups met opblaasbare windsurfzeiltjes gehuurd. Wat een succes was dat! 

De sups geven G-sporters een grote zelfstandigheid omdat ze er in hun eentje mee op het water kunnen. De opblaasbare windsurfzeiltjes zijn licht, gaan niet snel stuk, doen geen pijn als je erop valt en bieden mogelijkheden voor mensen met uiteenlopende beperkingen: met stoel op de sup voor mensen die niet op de sup kunnen staan, zeiltjes op de tandemsup voor blinden, enzovoort. Daarom wil onze club zelf windsurfzeiltjes en sups aankopen.  

Natuurlijk moeten we de veiligheid van de G-zeilers kunnen garanderen. We willen ook een motor aankopen die we aan een boot kunnen koppelen om de G-zeilers te begeleiden en beveiligen. Bovendien kunnen we de boot inzetten om minder actieve G-watersporters te laten genieten van een tochtje op het meer. 

En dat meer is het Schulensmeer, de grootste waterplas van Vlaanderen, een mooie locatie voor G-zeilers. We werken samen met Sailability Vlaanderen om van onze club een ankerplaats te maken voor het G-zeilen in Limburg. Steeds meer kandidaten kloppen bij onze club aan. Maandelijks houden we G-zeilsessies voor leden en niet-leden. Ondertussen hebben we onze steiger rolstoeltoegankelijk gemaakt en de veiligheid vergroot door walkietalkies voor elke boot en de medewerkers op de steiger. Nu de sups met opblaasbare windsurfzeiltjes nog!

“De sups geven G-zeilers een grote zelfstandigheid op het water, de opblaasbare windsurfzeiltjes zijn geschikt voor mensen met uiteenlopende beperkingen”